14 Februari het komt er weer aan…..Valentijnsdag. Love it or hate it!
Ik persoonlijk vind het echt een commercieel feest voor de winkels. Want wees eens eerlijk? Als je verliefd bent of iemand leuk vind heb je toch niet die ene dag per jaar nodig om dat kenbaar te maken.
Vroeger kreeg ik wel eens een anonieme kaart en dan scheven ze erop dat ze verliefd op je waren. Tot op de dag van vandaag weet ik niet wie die kaarten hebben geschreven. Leuk voor je ego, maar je hebt er weinig aan. In Amerika word dat veel gedaan met valentijnsdag, dat je dus anoniem een kaart stuurt op wie je verliefd bent.
Vorig jaar merkte ik wel bij photoshoots dat er toch mensen aan valentijnsdag deden. Ik had meiden die mooi op de foto wilden voor hun vriend, of juist stelletjes dat samen op de foto wilden. Ik heb van vorig jaar ook nog een foto uit de serie valentijns-shoot. Die zie je hieronder. Omdat het vorig jaar erg leuk was en een groot succes hebben we dit jaar weer een actie.
Je word opgemaakt door mij en ik luister naar je wensen hoe jij je make-up en haar wilt en Bob is de fotograaf. De shoot duurt ± anderhalf uur en kost 40 euro.
Ik heb samen met Bob van der Wolk nog plekken vrij. Dus als je als verassing voor je vriend een verleidelijke foto wil of wil je juist samen met je geliefde op de foto? Bob en ik hebben net als vorig jaar een valentijns-actie. je kunt mij of bob altijd mailen naar de voorwaarden.Dat kun je doen door hieronder 1 van ons namen aan te klikken dan verschijnt ons email adres.
Hoe is Valentijnsdag eigenlijk ontstaan?
De eerste officiële Valentijnsdag werd op 14 februari 496 uitgeroepen door Paus Gelasius en hiermee werden de oorspronkelijke Lupercaliën vervangen. (Lupercalia was vroeger een vruchtbaarheidsfeest dat op 15 februari werd gevierd door de Romeinen)
Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijkfeest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het Christendom opkwam, werd dit heidense feest door de kerk verboden. In 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.
Lange tijd heeft de viering van Valentijnsdag niks te maken gehadmet romantische bedoelingen. Pas in de middeleeuwen, toen Geoffrey Chaucer 1382 in een gedicht schreef voor het verlovingsfeest van Koning Richard II van Engeland met Anna van Bohemen (Anna van Luxemburg):
(For this was Saint Valentine’s Day, when every bird cometh there to choose his mate.)
Vanaf de vijftiende eeuw ontwikkelde Valentijnsdag zich tot gelegenheid waarbij geliefden hun liefde voor elkaar uiten door elkaar bloemen te geven, een wenskaart (een “Valentijn”) of lekkernijen. Dit bleef vooral voorbehouden aan rijkere mensen.
Langzaam aan werd valentijnsdag verspreid over bredere lagen van de bevolking, en de romantische invulling raakte meer gemeengoed. Later werd deze romantische draai nog verder aangevuld. In de achttiende en negentiende eeuw in Engeland ontwikkelde Valentijnsdag zich verder onder invloed van de Romantiek. Deze feestdag is geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Daar werd het een heelander feest, waarbij geliefden elkaar kunnen mededelen hoe dol ze op elkaar zijn. Met behulp van postkaarten, bloemen, cadeautjes, enzovoorts.
De Valentijnsdag die we tegenwoordig kennen is weliswaar gecommercialiseerd en uit de Verenigde Staten Ondertussen is Valentijnsdag over de hele wereld en elk land geeft weer zijn eigen invulling aan de dag.
In Amerika is men uit commercieel oogpunt begonnen met het verleggen van de nadruk van anonieme liefde. In Nederland en België werd Valentijnsdag sinds de jaren 90 een groot commercieel succes. Winkels profiteren hiervan! zelfs de Nederlandse posterijen gaven een valentijns-postzegel uit. Wel merk je dat de populariteit van valentijnsdag steeds meer daalt. In 2007 deed 35% wat aan valentijnsdag en in 2012 was dat 24%.
follow my blog with blogloving