Uitslag van 2 weken geen suiker eten!

Het is niet niks om je voedingspatroon om te gooien naar een suikervrij bestaan.
Ik heb het nu 17 dagen ervaren en werd een expert in etiketten lezen. Suiker zit in veel voorbewerkte producten, zoals vlees, vleeswaren,blikgroente en sauzen. Onze supermarkt staat vol van pakjes, blikjes en zakjes. De eerste week was echt een ramp, maar de 2e week ging het steeds beter af.
spek
Ik heb dan ook echt gemerkt dat ik verslaafd ben aan suiker, Ik ging echt ijsberen in huis, had zin om een glas chocolademelk te pakken, maar nam genoegen met een kop thee, of vruchtensap. Ik had dan niet het gevoel van ooh wat lekker.
De tweede week had ik die drang niet meer, mijn lichaam raakte eraan gewend.
Of misschien, ik had het opgegeven om mij druk te maken aan de drang, ik had het geaccepteerd, wat de tweede week voor mij makkelijk maakte.

Van de ingrediëntenlijst kon ik heel makkelijk aflezen of er wel of geen suikers in zaten. De ingrediënten staan altijd op volgorde. De eerste is het meest aanwezig en de minst aanwezige helemaal achteraan. Het had geen zin om naar de voedingswaardetabel te kijken of er suikers in zaten. Maar er staat altijd koolhydraten, dus suikers, dit kunnen natuurlijke of geraffineerde suikers zijn.

Dinsdag 18 november was het zover! Ik had mijn 17 dagen erop zitten dat ik zonder suiker heb geleefd en ook geen suiker vervangende producten tot mij heb genomen. Wat heb ik naar deze dag uitgekeken.!

Bij GOH concept eerst mijn ervaringen meegedeeld en toen kwam het moment van de waarheid.
Op de weegschaal en de metingen werden gedaan.

Hieronder zie je de tabel wat deze 17 dagen met mijn lijf gedaan hebben, vergeet niet dat ik wel ben door blijven trainen, mijn doel is om meer spier te krijgen.

Voor                      Na
Lengte      175 cm
leeftijd      39

Gewicht 56,2kg           57 kg (door spier)
Vet%        24,6%          22,7%
Spier        33,9%          34,6%
Visceral vet  7%          3%
BMR          1427           1428.
benen
Ik moet zeggen dat ik zeer positief verrast ben door de uitslag. Het heeft echt wat met mijn lichaam gedaan! Ik heb mijn spieren behouden en dat is zelfs toegenomen, waardoor ik wat zwaarder ben geworden. Mijn vet percentage is gezakt.
Ook omdat ik gewoon door ben blijven trainen, En waar ik vooral trots op ben is dat mijn viscerale vet van 7% naar 3% is gegaan.

Wat is visceraal vet nou precies?
Visceraal vet, ook wel orgaanvet of buikvet genoemd en heeft een functie in ons lichaam. Je visceraal vet beschermt zo onze organen tegen krachten van buitenaf en functioneert als een soort stoot kussen. In tegenstelling tot doorsnee buikvet, zit visceraal vet verborgen en dat maakt het extra gemeen. Het vet in ons lichaam slaat overtollige glucose en vet op, dat anders in het bloed zou blijven zwerven en giftig zou worden. Het vet speelt een sleutelrol in onze hormoonhuishouding. Het wordt pas een probleem als er een overschot van visceraal vet in ons lichaam ontstaat.Het is niet met het blote oog zichtbaar waardoor het extra gevaarlijk is. Het is een misvatting dat alleen zware mensen hier last van hebben, ook slanke mensen kunnen veel visceraal vet hebben.

Visceraal vet verlies je door cardio en niet door kracht training. Ook al doe ik nu veel kracht training, begin ik altijd eerst met een beetje cardio voor de training om warm te worden. Het heeft geen zin om op een crash dieet te gaan, want dan bereik je juist het tegen over gestelde mee. Uit onderzoek is gebleken dat door een crash dieet het lichaam beter wordt in het opslaan van visceraal vet.

Slechte eigenschappen visceraal vet
Verhoogd kans op lichamelijke klachten

Teveel visceraal vet gaat drukken tegen de organen.Hierdoor krijgt men last van kwaaltjes als kortademigheid, drukkend gevoel,
lusteloosheid etc.
Visceraal vet zorgt voor een verhoogd risico op hartkwalen
visceraal vet zorgt voor een verhoogd risico op diabetes-2

Ga ik verder met suikervrij leven?
Nee!, ik ben mij wel bewuster geworden, wat suiker met je lichaam doet en ik ben wel iemand die van het leven wil genieten en mij niet alles wil ontzeggen. Ik zal zeker geen potjes of pakjes pakken om b.v. goulash of spaghetti te maken.
Dat kan ik met een klein beetje extra tijd zelf maken en het geeft mij ook zoveel meer voldoening.
Ik zal minder aan mijn chocolade melk verslaving gaan toegeven, niet meer elke dag en datzelfde geld voor yoki drink, maar daar heb ik een mooi alternatief voor gevonden en dat is optimel puur
Het was een leerzame ervaring en wie weet als ik het gevoel heb, dat ik weer teveel suiker tot mij neem, ik gewoon weer 2 weken suikervrij ga leven. Na zo’n uitslag, ben ik gelijk een stuk positiever over de challenge.

Ook Nathalie heeft de 2 weken suikervrij geleefd. Hier lees je haar uitslag en haar ervaring:

Voor                      Na
Lengte      160 cm
Leeftijd      41

Gewicht 59,6kg           60 kg (door spier)
Vet%        35,8%          33,7%
Spier        26,2%          28%
Visceral vet  6%          5%
BMR          1282           1288.

Conclusie:  Er is in de 2 weken suikervrij inderdaad zoals ik vermoedde, wat vet verloren gegaan. Dit vet zat voornamelijk op de buik. Als ik dus doorga met sporten en suikervrij of suikerarm eten en drinken, zal het buikvet er snel af zijn. Bijzonder, omdat dit juist de plek is waarvan vrouwen altijd zeggen dat het vet blijft plakken.

nathalie

Nathalie

Ervaring;
De start van de Challenge was op 1 november en dat was meteen de vuurdoop. In Parijs lijkt ál het eten geconfijt als je niets mag waaraan suiker is toegevoegd; de eend met een krokant suikerkorstje, bladerdeegbroodjes met pudding, rozijn en suikerlaagje, Marrons die behalve ladingen kleurstof, ook bársten van de suiker, salades met op-mayonaise- die-suiker-bevat-gebaseerde dressing…noem maar op maar allemaal vreselijk lekker om te zien en nóg lekkerder om te proeven.  Helaas niet voor mij want ik deed mee aan de Challenge. Wat ik wél mocht waren dingen van de Iraniër als gebraden stukjes kip, couscous met groenten en kruiden of salade met stukjes noot. Ook yoghurtjes en kaasjes hoorden tot de mogelijkheid. Ik heb dat eerste weekeind dus allemaal rare dingen gegeten voor ontbijt maar ja…als je geen keuken hebt en aan dit soort dingen meedoet, dan is het toch wat behelpen met hoeveelheden en gebrek aan bestek. De dagen die daarna in Nederland volgden waren eigenlijk heel eenvoudig. Lekker koffie, pap, crackertjes..lunchen met een saladetje en wat fruit. Avondeten is nooit echt mijn “ piece of cake”  geweest dus dat was een makkie. Het meest handige kwam op het eind in huis: een blender!! Gewoon alles erin gooien en dan heb je alles in een handomdraai.

Het resultaat:
Mijn hypoglycaemie heeft zich de afgelopen 2 weken stil gehouden en ik heb me voor het eerst sinds 6 jaar weer gevoeld zoals een normaal mens zich op een dag voelt. Geen last meer van trillende handen in de morgen of middag; dus ik kan weer tekenen en geen last meer van plotselinge vermoeidheid door eten waarvan m’n suikerspiegel ineens omhoog schiet en ook is mijn zicht ‘ smorgens weer beter. Kortom: hier laat ik wat maar daar krijg ik wat. En als ik nou de komende tijd handig wordt in het schipperen tussen wat wel- en niet gezond is, dan wordt ik een heel gezond en vooral gelukkig mens.

6 thoughts on “Uitslag van 2 weken geen suiker eten!

  1. Heeeel interessant om te lezen, en vooral knap gedaan, dames!!
    Ik zit er ook al een poosje aan te denken om zoiets te proberen, volledig tegen mijn gevoel in (tja, ik ben nou eenmaal een chocolate lover!), maar het enige wat me ervan weerhoudt is het feit dat ik niet zou weten waar ik moet beginnen! Ik ben erg handig in het lezen van etiketten, maar in letterlijk alles zit wel suiker!! Hebben jullie misschien een lijstje van producten die jullie de afgelopen twee weken hebben gevonden? Dat zou mij echt uit de brand helpen!!

    • Hoi Nizzy, ik heb vooraf goed nagedacht over wat ik die 2 weken kon eten. Dus gewoon geen pakjes en potjes en zakjes kopen.Ouderwets stampotten heb ik gegeten en niet de supermarkt in gaan, maar dingen op de markt kopen. Ik geef eerlijk toe, heel mijn leven dit volhouden is moeilijk. Dan moet je echt heel gemotiveerd zijn! maar het voordeel van 2 weken geen suiker eten of suiker vervanger nemen is dat je gewoon heel bewust word van wat je allemaal kan eten zonder suiker. Als je ook die 2 weken zonder suiker wilt gaan doen. Schrijf van te voren op wat je wil eten en zoek uit of er suiker in zit en of je iets kan vervangen voor de suiker. Wortelen kun je ook in sommige gerechten vervangen omdat ze een zoete smaak hebben. Zo heb ik dat in mijn spaghetti en goulash gebruikt. hoop dat je hier wat aan hebt 😉

      • Bedankt, helemaal top! Ik ben alleen niet zo’n fan van stamppot (sterker nog, mijn minst favoriete gerecht haha!), maar ik zal er eens over na gaan denken dan! De tip van de wortels is handig! 😉

  2. Pingback: GOH life Center | Sport, Beauty en Lifestyle Blog

  3. Wat knap Kim! Wij zijn niet helemaal suikervrij gaan eten maar wel echt héél stuk minder suikers gaan gebruiken. Ik deed bijvoorbeeld 6!! Klonten suiker in mijn mok thee met nog een scheut gecondenseerde melk… En bij alles wat ik kook ook suiker.. Doe ik ook niet meer. We hebben geen bakken met snoep en chocolade meer in huis. Waar ik zelf het meeste last van heb want heb echt een snoepkont. Maar nu gaat het ondertussen wel, eens in de paar weken krijg ik mega trek in snoep het liefst gummy beertjes of iets in die trent en dan haal ik dat ook en eet het gewoon. Maar sinds dat we hier heel stuk zijn geminderd met suiker is iedereen wel afgevallen. Ik had eerst echt een zwemband.. Die is nu weg en ik heb weer een taille!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s