5 Sporters, 5 koelkasten

Kijkje in de koelkast van een sporter

Ben je ook altijd benieuwd wat mensen in hun koelkast hebben?

Voor deze blog heb ik 4 verschillende mensen gevraagd wat hun relatie is met eten en sport. Ikzelf doe ook mee. Het is interessant, omdat iedereen een andere relatie met eten heeft als het om sport en gezondheid gaat. Daarom leek het mij leuk om 4 mensen (en mijzelf), te vragen wat hun verhouding is met eten. Al deze vijf mensen zijn totaal verschillend en beoefenen verschillende sporten.

Kim Bakker

Kim Bakker

1 Stel jezelf voor (naam, leeftijd, beroep, sport) 

Kim Bakker, 39 jaar, Visagie/hairstyling In mijn vrije tijd sport ik in de gym. ik wissel af, de ene keer ga ik voor mijzelf trainen in de fitness. Maar lessen zoals Gritt Strenght, Bodypump, Bodysculp volg ik ook met regelmaat.

2 Wat zijn de 5 belangrijkste dingen die in je koelkast staan?

1 Melk omdat ik niet zonder mijn engelse bakje thee kan (ik ben half engels) en mijn havermout pap maak ik ook er mee klaar.
2 Chocomelk, ik drink bijna een liter per dag. Ik meng het ook met mijn eiwitshakes.
3 kwark/yogurt vaak eet ik het bij ontbijt of lunch
4 Ketchup ik eet heel veel gerechten met ketchup, ik heb ook altijd in de voorraad kast een extra staan.
5 Kaas als ik brood eet dan is het 9 van de 10 x dat ik er kaas op doe. ik ben ook gek op tosti’s

3 Wat en is de relatie tussen je eten en je sport? 

Ik probeer voldoende eiwitten/vet/koolhydraten te eten op een dag. ik blijf eten wat ik lekker vind. Want dat maakt het leven gewoon aangenaam. Ik ben niet een onwijze healthfreak. Als ik mee zou doen aan een wedstrijd, dan zou ik echt wel voor een tijdje een strak eetschema willen aanhouden. Om het resultaat te bereiken wat je echt voor zo’n wedstrijd nodig hebt. Aangezien ik dat niet doe. Eet ik gewoon wat ik lekker vind. Natuurlijk eet ik niet elke dag hamburgers en pizza, dat zou ik niet eens lekker vinden. Wat ik in een week eet daar heb ik al eens een blog over gemaakt. Dat is hier nog terug te lezen.

4 wordt er vaak afgeweken van de schijf van 5?

Ik let er niet echt op als ik eerlijk ben. Nu ik er echt over nadenk. Ik kom niet altijd aan de schijf van 5. Ik vergeet soms fruit te eten. Nu de zomer eraan komt is dat geen probleem. Maar zoals de schijf van 5 beweerd dat je 2 stuks fruit per dag eet, dat lukt mij niet altijd. Ik haal wel dagelijks mijn portie groente.

5 Wat vind je omgeving van je voedingskeuze?

Ik denk prima! Aangezien ik vaak voor vrienden kook die graag aanschuiven bij ons aan tafel. Ik probeer wel gezond te eten zoals altijd verkoren producten te eten. Mijn vriend eet mee, maar soms zucht hij wel en zegt  ”is dat weer gezondheids shit?” Als ik dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst maak of volkoren pasta kook. Maar mijn eetstijl is niet veel veranderen vergeleken met andere jaren. Ik hou nog steeds erg van de hollandse pot!

6 wat is je favoriete gerecht?

Jarenlang was dat pizza. Vaak werd er gezegd „ het is een wonder dat je geen pizzabuik hebt” Ik vind alleen de echte Italiaanse pizza echt lekker en helaas beweren heel veel restaurant dat ze de echte Italiaan zijn en dan valt de pizza een beetje tegen. Tegenwoordig doe je mij een groot plezier met de Aziatische keuken, erg lekker om zelf te maken, maar ook lekker om uiteten gaan.

 Gabriel Omran

Gabriel Omran

1 Stel jezelf voor (naam, leeftijd, beroep, sport) 

Ik ben Gabriel Omran, ik ben 30 jaar oud. Ik werk als personal trainer en fitness model. Mijn sport is men’s athletic physique

2 Wat zijn de 5 belangrijkste dingen die in je koelkast staan?

tonijn, vlees, kip, komkommer en fruit

3 Wat en is de relatie tussen je eten en je sport? 

Ik vind altijd ‘dat hetgeen we in ons mond stoppen we aan ons lichaam terugzien’. Niet alleen dat. Ik vind ook dat de tijden van de maaltijden, en het soort voeding dat we genieten, invloed hebben op de vorm van de spieren en de kracht ervan om beter te kunnen trainen. Kortom, voeding en training kunnen niet zonder elkaar om tot het gewenst resultaat te leiden. Ik eet gezond en wat nodig is, dan ga ik voor de juiste training en de correcte wijze om uiteindelijk het beste resultaat te bereiken.

4 wordt er vaak afgeweken van de schijf van 5?

Ja, soms. Natuurlijk is de schijf van 5 belangrijk. Maar soms is het noodzakelijk om bijvoorbeeld voor een periode voor een wedstrijd van een deel van de schijf af te wijken.

Dan concentreer ik bijvoorbeeld op delen van delen van de schijf en laat ik sla ik delen over. Dit hangt af van het resultaat wat ik met de wedstrijd wil behalen. Maar tijdens de normale trainingen hou ik mij zoveel mogelijk aan de schijf.

5 Wat vind je omgeving van je voedingskeuze?

Mijn omgeving vindt dat het gezond is voor het dagelijks leven. Maar voor een wedstrijd hebben ze het wel met me te doen.

6 wat is je favoriete gerecht?

Mijn favoriete gerecht: gegrilde vis met citroen en groene salade

1 Stel jezelf voor (naam, leeftijd, beroep, sport)

Carmen Platvoet, 33 jr, Marketing Manager

Ik woon samen met mijn vriend Didric, dochter Leah en 2 katten in Amsterdam. Afgelopen jaar is Leah (9mnd) geboren; ze is een ontzettend lief en vrolijk meisje! Er is sindsdien wel een hoop veranderd; uitslapen is tegenwoordig bijvoorbeeld iets waar we alleen nog maar van kunnen dromen!Omdat Didric en ik beiden een drukke, fulltime baan hebben hechten we veel waarde aan onze vrije tijd. We proberen deze zo veel mogelijk door te brengen met Leah. Ik vind het belangrijk om daarnaast ook tijd over te houden voor sporten en uitgaan met vrienden. Sinds februari ben ik begonnen met een indoor klim cursus, wat ontzettend leuk en uitdagend is!

2 Wat zijn de 5 belangrijkste dingen die in je koelkast staan?

1 – Verse groenten en fruit voor Leah. Heel cliche maar als moeder vindt je het heel belangrijk dat je kind gezond eet. Ik maak nog steeds de meeste hapjes voor Leah zelf. Dit kost een hoop tijd, maar ik merk dat ze het veel lekkerder vindt dan de potjes die je bij de supermarkt koopt.

2 – Grapefruitsap; ik drink s’ochtends altijd grapfruitsap om wakker te worden. Ik heb van een goede vriendin tarwegraspoeder gekregen. De smaak is absoluut niet lekker, maar als je het mengt met sap dan is het goed te drinken!

3 – Soyamelk; ik ben gek op soyamelk. Omdat Leah nog te jong voor koemelk is geef ik haar ook soyamelk (naast de verplichte opvolgmelk).

4 – Yoghurt (met muesli): mijn favourite ontbijt

5 – Biertjes/witte wijn: altijd lekker voor na het werk

3 Wat en is de relatie tussen je eten en je sport? 

Eten heeft op avonden dat ik ga sporten een nogal functioneel karakter. Je wilt graag iets makkelijks/snels klaar maken. Vaak eindigt het bij ons in een snelle pastamaaltijd of ovenschotel die binnen 20 minuten op tafel staat. Omdat ik niet heel fanatiek sport ben ik niet zo bezig met of het wel genoeg eiwitten, koolhydraten, etc. bevat. Het belangrijkste is dat het niet te veel tijd in beslag neemt!

4 wordt er vaak afgeweken van de schijf van 5?

Nu ik er over nadenk eten we bijna altijd wel van de schijf van 5. Ik houd van gevarieerd eten, dus dat is gemakkelijk. We wisselen veel af met koolhydraten: couscous, aardappelen, quinoa, pasta & rijst. Groenten koop ik het liefste vers op de Albert Cuyp, maar omdat de agenda dit meestal niet toelaat laten we onze boodschappen elke week door Albert bezorgen. Ik probeer op te letten met vet; het liefst gebruik ik mager vlees. Hoewel ik een echte vleeseter ben eten we meestal wel eens per week vegetarisch en eens per week vis.

5 Wat vind je omgeving van je voedingskeuze?

Vrienden en familie weten dat we van lekker, maar ook gezond eten houden. Ik vind de avondmaaltijd echt de belangrijkste maaltijd van de dag; het is een moment om even tot rust te komen en de dag door te nemen. S’avonds kook ik altijd ruim voldoende omdat er vaak iemand (onverwacht) aanschuift.

6 wat is je favoriete gerecht?

Mijn favouriete gerecht is pasta carbonara van Didric! Hij heeft de kunst van een perfecte pasta carbonara als geen ander onder de knie. Ik vind de combinatie van uitgebakken pancetta, eigeel, parmezaanse kaas (die als je ‘m goed maakt helemaal mooi om de pasta heen zit) geweldig lekker! Ik doe er meestal wel een verse salade bij; want alleen pasta carbonara als hoofdgerecht vind ik een beetje kaal.

Marcel Moerkerk

Marcel Moerkerk

1 Stel jezelf voor (naam, leeftijd, beroep, sport)

Marcel van Moerkerk, 50 jaar, ondernemer, triatleet & endurance junkie

2 Wat zijn de 5 belangrijkste dingen die in je koelkast staan?

melk – yoghurt – fruitsappen – seitan – kaas

3 Wat en is de relatie tussen je eten en je sport?

Ik probeer alles om aan het eind van een trainingsblok weer een paar procenten sneller, sterker & krachtiger te worden.Naast een doelgericht & tailor made trainingsschema geloof ik sterk in een juist voedingsprobleem om optimaal te presteren.Trainingen zijn onlosmakelijk verbonden met juist voedsel en vice versa.

4 wordt er vaak afgeweken van de schijf van 5?

Ik stel al diverse jaren dat de klassieke schijf van 5 allang achterhaald is.Het eetpatroon is de afgelopen jaren sterk veranderd. We eten minder vlees (ikzelf ben vegetariër) en we hebben exotisch voedsel ontdekt. Desalniettemin leidt ons eetpatroon in NL tot steeds meer overgewicht. De nieuwe voedselontwikkelingen vroegen om een nieuw voedingspatroon die door het Voedingscentrum in Den Haag onlangs in het leven is geroepen, jawel, een nieuwe schijf van 5.

5 Wat vind je omgeving van je voedingskeuze?

Mijn vriendin is zelf ook vegetariër en staat dus ook volledig achter mijn voedingspatroon. Bij etentjes bij vrienden en familie wordt meestal rekening gehouden met ons voedingspatroon. Er zijn restaurants die een uitvoerige vegetarische kaart hebben; Je moet ze alleen wel weten te vinden

6 wat is je favoriete gerecht?

Rotolo met kardoen en ricotta.

http://www.wkpoule.nl

Tom (Chong)

Tom (Chong)

1 Stel jezelf voor (naam, leeftijd, beroep, sport)

Mijn naam is Tom, ook bekend als Chong. Ik ben 23 jaar en ik ben professioneel worstelaar bij Pro Wrestling Holland . Daarnaast ben ik ook actief als professioneel worstelaar op andere plekken in zowel binnen- als buitenland. Daarnaast sta ik gemiddeld 5x per week in de sportschool om te trainen.

2 Wat zijn de 5 belangrijkste dingen die in je koelkast staan?

In willekeurige volgorde: Halfvolle Melk, Magere kwark, Water, een vorm van gebakken vlees (bijvoorbeeld Kipfilet), een vorm van vooraf gekookte groente (bijvoorbeeld broccoli).

3 Wat is de relatie tussen je eten en je sport?

Deze relatie is heel groot. Eten voedt het lichaam en kan omgezet worden als brandstof voor sport. Daarnaast helpt voeding bij een goed herstel van het lichaam en helpt voeding ervoor dat het lichaam gezonder blijft dmv bijvoorbeeld vitamines. Wanneer het lichaam niet gezond is, dan functioneert het lichaam slechter, waaronder in sport. Zonder de juiste voeding zou ik zowel professioneel worstelen als fitness/bodybuilding niet kunnen beoefenen.

4 Wordt er vaak afgeweken van de schijf van 5?

Ik volg de schijf van 5 niet maar er zijn wel elementen die overeen komen. Elk vak van de schijf van 5 gebruik ik in mijn leefstijl. Wat afwijkt van de schijf van 5, zijn de hoeveelheden die ik gebruik in tegenstelling tot de schijf van 5. Zij raden bijvoorbeeld maar 3 tot 4 eieren per week aan. Ik eet er zelf gemiddeld 4 per dag. De beredenering van de schijf van 5 is verhoging van cholesterol, maar dit is allang ontkracht. Onderzoek toont aan dat cholesterol alleen uit eieren niet de LDL spiegels (slechte cholesterol) verhogen.

5 Wat vind je omgeving van je voedingskeuze?

Mijn omgeving support mijn voedingskeuze. Mijn voedingskeuze is ook een voorbeeld voor hen. Er zijn mensen in mijn omgeving waarvan het eetpatroon gedeeltelijk veranderd is door de leefstijl die ik volg.

6 Wat is je favoriete gerecht?

Ook al eet ik het haast dagelijks – eieren, kipfilet, biefstuk, kwark – ik word die dingen nooit zat! Maar stiekem heb ik een zwak voor Milkshakes, Softijs en gesuikerde Donuts. Dit compenseer ik natuurlijk weer door andere dingen in mijn voedingspatroon aan te passen.

One thought on “5 Sporters, 5 koelkasten

  1. Grote post, Kim! Het is interessant om te zien wat mensen hebben in hun koelkasten! Ik werd geïnspireerd! Onlangs heb ik niet gevolgd mijn eten plan. Aan vele lekkernijen – zoals gelato! Zo, nu ben ik terug naar de basis te gaan: vlees, groene groenten, kokosmelk, wei, vers fruit, en … nou ja … een eiwit bar voor snack! By the way, zo leuk om Carmen hier te zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s